Για να κυριαρχήσουμε σε οτιδήποτε, θα πρέπει πρώτα να κυριαρχήσουμε στον εαυτό μας – τα συναισθήματά μας, τις σκέψεις μας, τις πράξεις μας. Ο Αϊζενχάουερ όπως είναι ευρέως γνωστό είπε ότι η ελευθερία στην πραγματικότητα είναι η ευκαιρία να ασκήσουμε την αυτοπειθαρχία. Ο Κικέρωνας αποκάλεσε την αρετή της εγκράτειας το λούστρο της ζωής. Χωρίς όρια και αυτοσυγκράτηση, όχι μόνο διακινδυνεύουμε να μην εκπληρώσουμε πλήρως τις δυνατότητές μας και θέτουμε σε κίνδυνο τα επιτεύγματά μας, αλλά και εξασφαλίζουμε τη δυστυχία και τη ντροπή. Σε έναν κόσμο όλο πειρασμούς και υπερβολές, αυτή η αρχαία ιδέα είναι πιο κρίσιμη από ποτέ.
Στη Δύναμη της αυτοπειθαρχίας, ο Holiday αντλεί από ιστορικά πρόσωπα που μπορούμε να μιμηθούμε ως στυλοβάτες της αυτοπειθαρχίας, μεταξύ των οποίων ο Λου Γκέριγκ, η βασίλισσα Ελισάβετ η Β, ο πυγμάχος Φλόιντ Πάτερσον, ο Μάρκος Αυρήλιος και η συγγραφέας Τόνι Μόρισον, καθώς και τα παραδείγματα προς αποφυγή του Ναπολέοντα, του Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και του Μπέιμπ Ρουθ. Μέσα από αυτά τα καθηλωτικά παραδείγματα, ο Holiday μαθαίνει στους αναγνώστες τη δύναμη της αυτοπειθαρχίας και της ισορροπίας, και προειδοποιεί για τους κινδύνους της υπερβολής και του ηδονισμού.
Στην καρδιά του στωικισμού βρίσκονται τέσσερις απλές αρετές: το θάρρος, η εγκράτεια, η δικαιοσύνη, και η σοφία. Όλα τα άλλα, πίστευαν οι Στωικοί, απορρέουν από αυτές. Το δεύτερο βιβλίο θα καθοδηγήσει τους αναγνώστες προς την αυτοκυριαρχία, από την οποία εξαρτώνται όλες οι άλλες αρετές. Η πειθαρχία είναι ααπαραίτητη. Δεν πετυχαίνεις χωρίς αυτήν. Και αν τη χάσεις, δεν μπορείς παρά να φέρεις στον εαυτό σου αποτυχία και δυστυχία