Το βιβλίο αυτό γράφτηκε σύμφωνα με τον προτεινόμενο τρόπο διδασκαλίας στην ανθολογία κειμένων «Αρχαία Ελληνικά - Φάκελος Υλικού για τη Γ΄ Γενικού Λυκείου» και αφορά την 1η Θεματική Ενότητα «Η αντίληψη για τη φιλοσοφία: Η φιλοσοφία και η διαμόρφωση του ανθρώπου». Προσφέρει γλωσσικά και συλλογιστικά εργαλεία προσέγγισης των κειμένων με στόχο την άρτια προετοιμασία για τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Αναλυτικότερα, σε καθεμία από τις τρεις διδακτικές ενότητες περιλαμβάνονται:
- Κείμενο Αναφοράς
Εισαγωγή στο έργο, στο οποίο εντάσσεται το δοθέν κείμενο.
Διεξοδική παρουσίαση του λεξιλογίου και των μορφοσυντακτικών δομών για τη νοηματοδότηση του κειμένου με σχολιασμό των αποδόσεων στη νέα ελληνική.
Λεξιλογική και σημασιολογική επεξεργασία (ομόρριζα, συνώνυμα, αντώνυμα – σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας ελληνικής).
Ερμηνευτική ανάλυση με επιμέρους και γενικά σχόλια προσανατολισμένα στον νοηματικό πυρήνα του κειμένου, τη συλλογιστική πορεία και τα εκφραστικά στοιχεία.
Αναλυτική απάντηση των ενδεικτικών δραστηριοτήτων. - Παράλληλα Κείμενα
Εισαγωγή με τα αναγκαία συμφραζόμενα ως άξονες κατανόησης των κειμένων.
Απάντηση των ενδεικτικών δραστηριοτήτων με ανάδειξη της διακειμενικότητας. - Κείμενα Αυτενέργειας
Πλήρης μορφοσυντακτική επεξεργασία κατά περιόδους λόγου με κατάληξη τη νεοελληνική απόδοση.
Απάντηση των ενδεικτικών δραστηριοτήτων με τεκμηρίωση. - Προτεινόμενο Κριτήριο Αξιολόγησης
Ακολουθεί τον νέο τρόπο πανελλαδικής εξέτασης του μαθήματος:
Για το διδαγμένο κείμενο: ερωτήσεις κατανόησης, εμβάθυνσης, εισαγωγής, λεξιλογίου, διακειμενικής προσέγγισης με παράλληλο κείμενο.
Για το αδίδακτο κείμενο: μετάφραση κειμενικού αποσπάσματος, κατανόηση περιεχομένου, προσέγγιση γραμματικών και συντακτικών φαινομένων κατά χωρία.